Home » nieuws » Opinie: Nudging: duwtjes geven »

Opinie: Nudging: duwtjes geven

Ive Marx leerde me in De Standaard van 28 februari 2017 wat 'nudging' is. Een mens is nooit te oud om te leren. Marx doet een pleidooi voor financiële en andere prikkels die slim in elkaar moeten zitten om mensen (goed geïnformeerd) aan te zetten tot handelen. "Onze uitkeringen zitten vaak zo ingewikkeld in elkaar dat mensen zich vaak niet bewust zijn van de prikkels die erin vervat zitten. Neem bijvoorbeeld de vrijstellingen voor socio-professionele integratie." En Marx heeft een punt.

Niet alleen de uitkeringen zijn vaak ingewikkeld. Werkgevers hebben het opgegeven om inzicht te krijgen in de complexiteit van tewerkstellingsmaatregelen en arbeidsinschakelingen. Goed dus dat er dan actoren zijn die bemiddelen, coachen, ...en hen ontzorgen van de lasten. Alle energie moet immers kunnen gaan naar de kern van de zaak: beschikbare medewerkers geschikt maken voor de job in het bedrijf. Met de vele werkplekleerformules zijn daar mogelijkheden toe. De dienstverstrekkers leveren de nodige service, zodat bedrijven op de werkvloer direct kunnen investeren in hun potentiële medewerker.

Als we Trendwolves mogen geloven, dan geven ook de generations Y en Z ons het nodige duwtje om met de geborenen na 1979 anders om te gaan. Wachten blijkt voor hen 'the hell'. Zeven seconden krijgen we nog om hun aandacht te pakken. Dus tewerkstellingsacties plannen die veraf liggen voor de werkzoekende brengen hen geen zoden aan de dijk. We zullen moeten leren om hen direct te triggeren. Directe doe-acties die hen bemoedigen dat zij werkelijk een verschil maken en nodig zijn op de Vlaamse arbeidsmarkt.

En als we dan in actie schieten met hen en andere werkzoekenden, wordt het een kunst alle ondernomen acties ononderbroken gekoppeld te krijgen in een procesmatig taject dat geen horten en stoten vertoont van actie en wachten en...

Dit bemoedigt noch de werkgever, noch de werkzoekende die met elkaar aan de slag willen. Onderling vertrouwen in het partnerwerk dat samen de klus klaart, vraagt een dienstverlening als netwerk, als ecosysteem. En daarvoor hebben we nog veel duwtjes nodig.

 

Bert Boone
01.03.2017

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.
4 + 1 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.