Home » nieuws » Opinie: Rational herding of rationeel kuddegedrag »

Opinie: Rational herding of rationeel kuddegedrag

Een nieuw begrip triggert mij altijd om te weten wat er achter schuilt. Deze keer blijkt de term geboren in een doctoraal onderzoek van UGent. "Werkgevers denken dat langdurig werklozen een gebrek aan motivatie vertonen." Ik ben niet opgezet met dergelijke titel in De Standaard van 11 juli 2017. Het verraadt eens te meer dat de oplossingen eenzijdig worden gezocht bij de werklozen. Terwijl er meer oplossingsmogelijkheden zijn.

De onderzoekers wilden weten waarom een 'langdurig werkloze' het moeilijker heeft op de arbeidsmarkt. Ze komen erachter dat werkgevers al snel denken "daar zal wel iets mee zijn". "De neiging om kandidaten aan te nemen was omgekeerd evenredig met de lengte van de werkloosheid." Personeelsverantwoordelijken vermoedden immers dat werklozen onvoldoende gemotiveerd waren en veronderstelden dat andere werkgevers de sollicitant al hadden afgewezen. Dit noemt dan 'rational herding' of rationeel kuddegedrag.

De onderzoekers gaan dan op zoek naar hoe ze dit kuddegedrag zouden kunnen beïnvloeden. Ze geven tips aan de langdurig werkloze: onderstreep je werkmotivatie, want werkgevers zijn vooral geïnteresseerd in de reden waarom dit bedrijf met hen wil werken. Daar blijft het bij. En dan krijg ik het moeilijk. Dat we moeten blijven werken aan de attitudevorming van werkzoekenden vind ik een vanzelfsprekendheid. Maar dat de actiegerichtheid van de oplossing eenzijdig naar de werkloze wordt toegeschoven is onterecht.

Vandaag kunnen we vaststellen dat het beleid een valabele keuze heeft gemaakt voor werkplekleren met directe werkervaringskansen op de werkvloer, omzeggens zonder kostenplaatje voor het bedrijf. We stellen vast dat het aantal werkvloeren nog ruim onvoldoende is om werkzoekenden deze ervaringskans te geven. Gelukkig vind ik steun voor deze stelling bij VBO-topman  Timmermans: "We moeten iedereen die kan werken mobiliseren want de spanningen op de arbeidsmarkt gaan onze economische groei afremmen. Bedrijven zeggen wel dat ze jobs in de aanbieding hebben, maar ze niet ingevuld krijgen... leerlingen naar de juiste studierichtingen sturen, wordt heel belangrijk. En we moeten werklozen nog meer opvolgen om ze naar de arbeidsmarkt te loodsen. En ja, ook wij als werkgevers moeten meer inzetten op training on the job.”

Elk van ons kan dus aan de slag. Maar laat ons ons eigen kuddegedrag bijsturen: er zijn meer 'werkzoekenden' dan 'werklozen'. Dit woordgebruik alleen al kan helpen in de beeldvorming. En we hebben veel mensen op werkvloeren die best wel nieuwe collega's kansen willen geven. Werk maken van de toegankelijkheid van werkvloeren voor stagiairs en werkzoekenden is dan ook de enige boodschap om die zo begeerde volledige tewerkstelling te halen in Vlaanderen.

Bert Boone

Reacties

Er is zoveel werk, maar laten we het weer menselijk maken,waarom moeten de vuilnismannen lopend de zakken oppakken en in de vrachtwagen gooien, de postbodes, de pakjesdienst, personeel in ziekenhuizen, bejaardenverzorgers, de boeren.....opgejaagd worden lijk wild. Ik schaam me daarvoor als ik dat zie. Hoe wil je grote loyaliteit verwachten, dit is volgens mij allemaal het gevolg van goedbetaalde managers, alles laten regelen.... De absurditeiten die daardoor ontstaan en de verplichte papieren voor inspectie, de schrik voor de sancties, het wantrouwen. Als de papieren kloppen mag de rest vierkant draaien. Volgens mij is de inefficiëntie nog nooit zo groot geweest dat zie je aan al die uitgebluste mensen, zieke en overstreste kinderen. Mochten al die managers een paar maanden het werk doen van die mensen, met hetzelfde loon, ze zouden wel andere regels voorstellen. Als vertrouwen en empathie niet meer de basis zijn van waaruit een mens beslissingen neemt en de dubbele bodem is, oneigenlijke winsten voor onduidelijke machten, dan blijft het rotzooien. Lang leve de kleine initiatieven, die zouden op handen gedragen moeten worden, in plaats van in de hoek te worden gedreven door regels en wetten en subsidies die onvrij maken. Hoog tijd voor burgerparticipatie!

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.
6 + 5 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.