Opinie: Slow coaching?!

Je hebt vast al gehoord van slow cooking. Deze week hoorde ik voor het eerst ook over slow journalism. Het element tijd en diepgang komen er telkens in terug.

Hoe contrasterend is het met datgene waarmee we bezig zijn qua inschakeling op de arbeidsmarkt: via een zo kort mogelijke weg direct naar werk. Verdedigbaar, zeker, maar reflecteren over hoe het ook anders zou kunnen blijft zeker zinvol anno 2017.

Een collega vertelde me dat we onze wijze van arbeidsinschakeling best kunnen vergelijken met alle trainingen voor de spurtnummers. Onze minister van sport zal het graag horen.

Maar er zijn ook duurtrainingen nodig voor sommige werkzoekenden. Sterpunt Inclusief Ondernemen stelde in zijn verkennend onderzoek begin dit jaar dat tal van factoren zo nefast inwerken op de persoon van de werkzoekende dat hij soms niet eens de drempel van de werkplek haalt. En dan...dan heb je slow coaching nodig!

Op een recente bijeenkomst van de VBO Taskforce voor vluchtelingen meende ik iets van diezelfde ingesteldheid te kunnen waarnemen. De overheidsinstanties menen dat ze deze asielzoekers en vluchtelingen eerst grondig moeten screenen vooraleer ze zomaar in de actie te gooien. Want trauma's, niet verwerkte gebeurtenissen,... kunnen stevig opspelen en dan staan we verder af van wat we beogen bij de arbeidsintegratie.

Ik kon in die gedachtengang wel komen. Alleen snap ik niet waarom dat voor een aantal andere werkzoekenden niet zou gelden. Ook zij verdienen die 'slow coaching', precies omdat slow coaching een dienaar is van een duurzaam traject. We moeten het echt meer kans geven. Vroeg of laat komt het er nog van!

Bert Boone

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.
1 + 0 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.