Radicaal digitaal

toetsenbord

Het gaat snel. Niet alleen het tempo van leven of “Druk,druk, druk”. De evoluties op de arbeidsmarkt. Het tempo van de digitalisering. Overal. Altijd. Vlug. VDAB heeft er een hele communicatiestrategie rond ontwikkeld. Van selfservice, over human digital service, naar face tot face strategy. Niets mis mee. Hoe meer mensen zelfstandig hun beroepsperspectief vinden, hoe intenser de persoonlijke ondersteuningscontacten voor de kwetsbare mensen. Zelfstandig waar mogelijk. Ondersteunend waar noodzakelijk.  Of vergeten we iets?

Digitalisering werkt vooralsnog drempelverhogend. Dat ook kwetsbaren de digitalisering dienen aan te pakken behoeft geen betoog. Maar er is leertijd nodig. En meestal ontbreekt hen een sociaal netwerk om bij te benen of ontbreekt het comfort voor aanschaf. Of de investering om nu eens - zonder druk van “snel naar een job” - met hen op stap te gaan in de digitale wereld.

De hang naar persoonlijk contact valt niet te ontkennen. Opvallend in tijden van digitalisering is de vraag naar meer persoonlijk contact. Recente arbeidsmarktstudies stellen dat 35% van de werkzoekenden meer ondersteuning wil. Bijna 70% wil zo snel als mogelijk  persoonlijk contact. Toch een ernstig signaal dat we de digitalisering vooral instrumenteel en complementair moeten aanwenden aan de persoonlijke ondersteuningscontacten en niet omgekeerd voor de meest kwetsbaren. En ja, dit vraagt investering. Maar dat zijn deze generaties mensen waard.

Respect voor een transitieperiode en voor het tempo gevraagd. De strategie is helder, maar de implementatie vraagt een andersoortig flankerend operationeel beleid. Om mensen nabij te zijn is allereerst een arbeidsregisseur nodig waar binnen de organisatie zelf een redelijke rust en stabiliteit is. Alleen binnen die voorwaarden kan een veranderende dienstverlening kwalitatief hoogstaand blijven. Vandaag beweegt er te veel binnen VDAB, en dus ook voor haar partners. Digitalisering zou nu nog intern keukengerei moeten zijn. Eenmaal de gerechten op punt gesteld en alle grondstoffen voorhanden, is het tijd om te implementeren en uit te rollen. Nu willen we alles tegelijk, tot een volgende reorganisatie? Onze klanten, werkzoekenden, werkenden en werkgevers verdienen beter.

Bert Boone

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.

Downloads