Supporter Employment now!

Nederland is niet alleen een fietsland met een fantastische fietsinfrastructuur door jarenlange investeringen. Het is ook het land van Supported Employment. En net als in Noorwegen voel je de professionalisering ervan door het ernstig nemen van de rol van de jobcoaches. Hij of zij is daarbinnen een centrale arbeidsdeskundige, met status, gespecialiseerde opleidingen, certificeringen, ...met een impact op een veranderend maatschappelijk belang in de samenleving en in bedrijven. Want iedereen moet een kans op werk krijgen.

Het EUSE Congres in Amsterdam overtuigde heel wat aanwezige jobcoaches uit Vlaanderen. Niet dat Vlaanderen niets in petto heeft in haar Supported Employment benadering. Met SUEM.be is een platform gecreëerd waarin VDAB, GTB en de koepels van dienstverstrekkers sociale economie een plaats hebben om elkaar te vinden. Er bestaat reeds een opleiding tot jobcoaches, gebaseerd op de SE-BENADERING. Maar de definitieve doorbraak is er (nog) niet. Nochtans zijn er nu boosts nodig die maatschappelijk impact genereren. Waar blijft de overheid voor dergelijke impuls?

De actiepunten, zo leert ons de transnationale uitwisseling, zijn nochtans helder: gecertificeerde trainingen voor de verdere professionalisering van de jobcoaches, kwaliteitsborgingen van de SE- aanpak en -benadering, een lange termijn doelstelling waarin het geloof uitstraalt via ernstige funding, wetenschappelijke onderbouw.en verbindende samenwerking in plaats van competitie en concurrentie.

Vlaanderen mag deze SE-boot niet missen. Het is een positieve golf doorheen Europa die hoop en perspectief geeft.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.

Downloads