Home » nieuws » VDAB (en haar partners) naar een toekomstbestendige dienstverlening »

VDAB (en haar partners) naar een toekomstbestendige dienstverlening

Met het uitgangspunt “self service first” heeft VDAB haar contactstrategie uitgetekend. Op een reflectiemoment (21/06/17) met haar raad van bestuur en afgevaardigden van werkgroepen kreeg Sterpunt Inclusief Ondernemen de kans om de strategie te begrijpen en te bevragen. Tegelijk vallen er suggesties te noteren voor eigen dienstverleningsstrategieën vanuit de Werkplekarchitecten.

Een feedback in memostijl met persoonlijke reflecties.

 1. “Self service first” vertaalt zich in een snelle dienstverlening anytime anywhere, waar de klant zelf aan de slag kan. De persoonlijke service wordt een toegevoegde waarde op maat. We kunnen de vergelijking maken met de recente bakevolutie: 24/7/365 digital first; daarnaast mensen die deze ‘digital’ versterken met een servicelijn, eerste inschattingen,…en tot slot een ‘face 2 face’-aanpak, voor hen die het (eventueel tijdelijk) nodig hebben.
   
 2. Een sectoraal organisatiemodel - met zes sectorale clusters: industrie / bouw & hout / transport & logistiek / zorg & onderwijs / business, support, retail,… /  diensten aan personen en bedrijven - maakt een integraal proces mogelijk. De wetenschap dat 60% van de klanten zich qua jobdoelwit beweegt in eenzelfde cluster en 30% over maximaal twee clusters heen, illustreert de doordachtheid van deze beleidsoptie. Een zevende cluster betreft  ‘intensieve dienstverlening’ die vanuit de klant die nood heeft aan deze ondersteuning sectorale linken legt op maat, vanuit de klantbeweging.
   
 3. Deze strategie zal zich als digitale transformatie vertalen in een managementprogramma met mijlpalen rond een digitale contactstructuur en producten en een co-creatie met de klant centraal. Tegen januari 2018 mag worden verwacht dat de inschrijvingen alleen nog online en telefonisch verlopen. Vanaf juli 2018 geldt dit ook voor de vacatures en intakes. Tegen januari 2019 werkt men ernaartoe dat meer werkzoekenden meer gebruik maken van digitale startersspakketten en vanaf juli 2019 verlopen dossierrechtzettingen enkel nog telefonisch.

Het is VDAB menens om hun medewerkers vooral te kunnen inzetten op hun kernopdracht en om de administratieve lasten ernstig te verminderen. Na de slogan’ iedereen bemiddelaar’ wordt deze aangevuld met ‘iedereen regisseur’. Ook voor de VDAB-medewerkers een hele omslag!

Reflecties en consequenties voor Werkplekarchitecten ?

 • De digitale transformatie zet zich versneld door. Dit is geen keuze meer, dit is een realiteit. Het is vooral een kwestie van hoe we ermee omgaan. Technologie en menselijke support zullen hier hand in hand gaan. Er is een onderzoek op komst, waarin wordt gesteld dat 70% van de werkzoekenden met meer contacten zo snel als mogelijk een gezicht wil zien. Deze nood aan sociale verbinding is een sterkte in de werking van de Werkplekarchitecten.
   
 • We bewijzen onze doelgroepen geen dienst door te lang in hun plaats de digitale tools te gebruiken. We zullen hen moeten 'empoweren' om zelf de digitale poort te openen en te kunnen omgaan met deze kanalen. Het is dan aan ons om ervoor te zorgen dat we het gepaste kanaal gebruiken dat zij gewoon zijn, of aankunnen, waardoor de toegang ook voor hen is verzekerd. Digital skills ontwikkeling lijkt een vereiste ontwikkeling doorheen een begeleidingsproces. Dit vraagt ook competente consulenten die voldoende kanalen kennen en kunnen gebruiken naar de klanten toe.
   
 • VDAB heeft het herhaaldelijk over een ecosysteem met haar partners. Dit betekent dat ook de partners ten volle zullen moeten beschikken over de mogelijkheden om digitaal on top te zijn.
   
 • Harde indicatoren die meetbaar zijn en datamonitoring worden eens te meer het stuurbord voor de voortzetting van acties en de bijsturing ervan.

 

Bert Boone

Reacties

Als ik het artikel leest ivm VDAB en digitalisering : komen er toch een aantal vragen bij me op ?
Wat met de werkzoekenden, die niet PC-matig zijn ? De ouderen ? de minderbedeelden ? Blijven die in de kou staan ? Ik werk ruim 30 jaar bij VDAB en heb al veel zien veranderen; sommigen zijn goed, maar ook een aantal minder goed.
Door die digitalisering door te voeren , valt het aspect van een gesprek face-to-face weg; en er is nog een groep klanten die hier nood aan hebben.
Het enige wat me is bijgebleven door al die jaren en wat een constante is bij VDAB : is het woordje 'verandering'. Soms is dit goed en maar soms ook minder.

Reactie toevoegen

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Deze vraag is om te testen of u een menselijke bezoeker bent en om geautomatiseerde spam te voorkomen.
3 + 2 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.