Doorgaan naar content
Aanmelden

Re-integratie

Begeleiding en goede ondersteuning zijn essentieel bij de werkhervatting van een zieke medewerker na langdurige ziekte, kanker, burn-out, arbeidsongeval, of arbeidsbeperking. Deze cruciale elementen helpen niet alleen bij het herstel, maar zorgen er ook voor dat de medewerker zich weer welkom en gewaardeerd voelt in de werkomgeving.

Ze dragen bij aan een soepele overgang en bevorderen de fysieke en mentale gezondheid van de werknemer, resulterend in verhoogde productiviteit en tevredenheid op de lange termijn. Het is een investering in zowel het welzijn van de werknemer als het succes van de organisatie.

De bedoeling van het re-integratietraject is het bevorderen van de re-integratie van de werknemer die zijn overeengekomen werk tijdelijk of definitief niet kan uitoefenen.

  • Bij tijdelijke ongeschiktheid zoeken we naar aangepast werk of een ander soort werk totdat de werknemer volledig hersteld is. Dit kan nodig zijn na bijvoorbeeld een ernstig ongeval of tijdens herstel na een ziekte, wanneer de werknemer nog niet klaar is voor volledige werkuren.

  • Voor werknemers die definitief niet kunnen terugkeren naar hun oude werk, bijvoorbeeld vanwege medische redenen die zijn vastgesteld door hun eigen arts of de bedrijfsarts, heeft het geen zin om tijdelijke oplossingen te zoeken. In deze gevallen zoeken we naar werk dat beter past bij de blijvende beperkingen van de werknemer.

  • Als de arbeidsongeschiktheid het gevolg is van een ongeluk op het werk of een ziekte veroorzaakt door het werk, dan kunnen we pas beginnen met het re-integratietraject nadat de tijdelijke arbeidsongeschiktheid is afgelopen volgens de wetten die gelden voor deze situaties. Dit betekent dat we het re-integratietraject pas kunnen starten als de wettelijke procedures voor herintreding niet meer van toepassing zijn.

Het werk terug hervatten

Na een burn-out, ziekte, arbeidsongeval of na bij een arbeidsbeperking kijk je nu uit naar een job die beter bij jou past. Enkele Werkplekarchitecten met de juiste expertise helpen jou bij het vinden van aangepast werk waar je energie van krijgt en waar je nieuwe vaardigheden kunt ontwikkelen en kunt bijdragen aan een sterk team.

Contacteer een Werkplekarchitect die jou kan ondersteunen bij je werkhervatting:


Rentree - werken na kanker

Rentree is een gratis dienstverlening voor mensen met een kankerdiagnose die opnieuw het werk willen hervatten. Tijdens het traject worden diverse vragen behandeld, deze kunnen zeer specifiek of algemeen zijn. Rentree biedt individuele coaching om samen naar antwoorden te zoeken op deze vragen. Coaches kunnen ook bijstaan in het mee helpen organiseren van de administratie, er wordt gemikt op een volledige ontzorging van de cliënt. Het uitgangspunt van Rentree richt zich ook voornamelijk op het empoweren van het individu omdat we merken dat het zelfvertrouwen vaak zoek is na het ziekteproces.

Het programma richt zich op werknemers echter kunnen werkzoekenden via VDAB ook bij Rentree terechtkomen.